Ki van jelen?

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

stat

Üdvözöljük az EPSZK.hu blogján

További dimenziók is léteznek?

Egy amerikai kutatónő szeretné bebizonyítani, hogy léteznek további dimenziók, szerinte világunk bonyolultabb, mint eddig képzeltük.
 

A tudósok ma már egyáltalán nem tartják a nagy képzelőerejű sci-fi írók szüleményének a további dimenziók, más valóságok létezését. A mi világunk ugyan csak 3 koordinátából épül fel, amelyek kiterjedése végtelen az Univerzumban.

Némely tudósok azonban előálltak már azzal a feltételezéssel, hogy a további dimenziók véges kiterjedésűek is lehetnek, és gömbszerű, vagy más geometriai alakzatok köré koncentrálódnak. De elhangzott már az az elképzelés is, hogy a kvarkoknak lehetnek más jellemzőjű megfelelői egy másik valóságban.

A Chicagoi Egyetem Enrico Fermi Intézetében dolgozó Dr. Maria Spiropulu arra a régi kérdésre keresi a választ, hogy miből állhat a Világegyetem , illetve a gravitációs erő. Ezzel összefüggően pedig azt, minden körülmények között igaz marad-e a gravitációról elfogadott fizikai törvényszerűség, vagy sem. Véleménye szerint kutatásai majd olyan válasszal felelnek ezekre a kérdésekre, amely minden bizonnyal rámutat majd arra is, hogy a valóság sokkal bonyolultabb annál, mint ahogy képzeljük. Munkájával kapcsolatban tartott előadása, éppen ezért nagy érdeklődésre tarthatott számot az AAAS konferenciáján, Bostonban.

Maria Spiropulu előadása ezekkel a szavakkal kezdődött: „Ma a teret és az időt nagyrészt statikus kérdésként fogjuk fel, és az egyenleteket is ennek megfelelően próbáljuk megoldani. Azonban kezdünk rájönni, hogy a legnagyobb méretekben, vagy a legkisebb méretekben az idő és a tér nem statikus, hanem dinamikusan változó.
Egyelőre nem ismerjük, hogy ilyen méreteknél mi is történik, meg sem tudjuk magyarázni. Így, magyarázat híján el kell gondolkodnunk azon, hogy ezekben az esetekben nem plusz dimenziók lépnek-e be a képbe?”

Természetesen Spiropulu nem pusztán egy érdekes elméleti probléma felvetése miatt szólalt meg a konferencián, hanem ismertette e területen végzett eddigi kutatásainak eredményeit, illetve azt, hogy vizsgálódásai milyen irányban haladnak. A vizsgálataikat nagy energiájú részecskék ütköztetésével végezik, amelyek megfigyelésével lelepleződhetnek a további dimenziók létét felfedő jelek. A kutató arra számít, hogy rövidesen sikerül majd megfigyelniük egy ilyen eseményt.

Véleménye szerint leginkább egy graviton megjelenése várható, amely az a feltételezett részecske, amely a gravitációt „hordozza magában”, amely éppen egy másik dimenzióba áramlik át.

A kísérleteiben Spiropulu is ezt szeretné előidézni. Ehhez majdnem fénysebességgel száguldó protonokat ütköztet antiprotonokkal, véleménye szerint az ütközés során mérhetően felismerhető lesz egy graviton megjelenése, majd eltűnése egy másik dimenzióban. A kutatónő biztos abban, hogy a jelenleg is folyó munkájával képes lesz bizonyítani más dimenziók létezését.