Ki van jelen?

Oldalainkat 5 vendég és 0 tag böngészi

stat

Üdvözöljük az EPSZK.hu blogján

Holt-tenger kiszáradóban

Jordániai környezetvédők kongatják a vészharangokat a Holt-tenger sorsa felett: számításaik szerint, a Holt-tenger vízszintjének jelenlegi süllyedésével 2050-re teljesen kiszárad.

Mint a brit televízió, a BBC beszámolt róla, a szárazság miatt az izraeliek és az arabok nagy mennyiségű vizet pumpálnak ki a Holt-tengerbe ömlő vízfolyásokból. A kinyert vizét elvezetik a földekre, elnyeli az ipar, vagy a háztartások, nem kerül vissza a természetes körforgásba. Ezért a Föld legsósabb tava egyre kevesebb utánpótlást kap és lassan de biztosan kiszárad. A vízhiány következtében azonban nem csak a holt-tenger, hanem az egész ökoszisztéma a Jordán mentén veszélyben van.

Jelenleg a vízszint több mint egy métert süllyed naponta. A Holt-tenger sok tekintetben egyedi: itt van a szárazföld legmélyebb pontja, igazi Mekkája ez a gyógyulni vágyóknak és ezenkívül az ellenséges környezet ellenére sok állat és a növényfaj otthona is.

A környezetvédők szerint a Holt-tengert nemzetközi védelem alá kell helyezni és a vízkinyerést szabályozni. Ám ez a terv egyetlen érintett kormányban sem keltett osztatlan lelkesedést. Inkább azt az ötletet támogatják, amelyben a Vörös-tengertől vezetnének vizet a Holt-tengerbe.

Mindeddig a büszke terv zátonyra futott a politikai és pénzügyi helyzet miatt, amely a Közel-keleten az utóbbi években kialakult. Túl nagy a rizikó, hogy szó szerint a befektetők homokra építkeznének. A válság elhúzódik és a Holt-tenger évente egy métert süllyed.