Ki van jelen?

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

stat

Üdvözöljük az EPSZK.hu blogján

Jégvulkánok

A Jupiter fő holdja, a Ganümédesz, úgy tűnik, megváltoztatja a felszínét, belsejéből víz szivárog a bolygó külső részére. Az ún. cryomagma (fagyott bolygómag) hatalmas jeges területeket hoz létre, ez pedig elfedi az alatta lévő bolygófelszínt. Ez történik a Ganümédesz felszínén, legalábbis az amerikai Lunar and Planetary Institute munkatársai erre következtetnek megfigyeléseikből.

A Ganümédesz a Naprendszer legnagyobb bolygója (holdja), méretei majdnem elérik a Mars nagyságát. Felszíne kettős jellegű, a hold egyik oldala pusztán jéggel borított, a másik pedig kráterekkel tarkított, sziklás, jeges terület, ami akkor óriási szenzációt keltett, különösen a Ganümédesz, ún. csatornái miatt.

A jelenlegi kutatás vezetője, Dr. Schenk az akkori, Voyager képeket vetette egybe a legutóbbi felvételekkel. Az összehasonlítás során arra jöttek rá, hogy az alacsonyabban fekvő, simább területek akkor jönnek létre, amikor a belülről feláramló víz elborítja a helyet, majd ott megfagy.

A csillagászcsoport még korántsem fejezte be a kutatást, hiszen legnagyobb bánatukra, még nem sikerült meghatározni a cryomagma felszínre törési pontjait. Az is problémát jelent, hogy nem sikerült kielégítő magyarázatot találni arra sem, hogy a Ganümédesz felszínének miért csak egy része jeges. A legfrissebb képeket, amelyet a Galileo űrszonda szolgáltatott, még nagy része elemzésre vár. A csillagászok azt remélik, hogy ezekben talán nyomára bukkannak a feltételezett jégvulkánoknak.