Ki van jelen?

Oldalainkat 6 vendég és 0 tag böngészi

stat

Üdvözöljük az EPSZK.hu blogján

GFB kártérítése és felmondása

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (GFB) a felelősségbiztosítások körébe tartozik, ami azt jelenti, hogy a gépjármű tulajdonosa által okozott károkra vonatkozik. A biztosító kifizeti az általunk okozott károk, illetve azok helyreállításának költségeit. Mint ilyen, az összeghatára magas, dologi károk esetén mintegy 500 millió forint, személyi sérüléses károknál 1600 millió forint. A kötelező biztosítás megkötésének feltételeit kormányrendelet szabályozza.

Természetesen ennek a biztosításnak az esetében is lehetőség van biztosítóváltásra, amelynek első lépése a meglévő kötelező biztosítás felmondása. A biztosítást felmondani kizárólag az un. fordulónapokon lehet. A 2010 előtt vásárolt gépjárművek kötelező biztosításának fordulónapja január 1., az ennél későbbieké a vásárlás napja. A felmondás csak írásban történhet, a felmondás hatálya az a nap, amelyen a levél a biztosítóhoz igazoltan beérkezett. A felmondólevélnek tartalmaznia kell a lemondó nyilatkozatot, a szerződő és a jármű alapvető adatait, valamint a felmondandó biztosítás kötvényszámát, illetve a szerződés számát.

Abban az esetben, ha nem mondjuk fel időben a kötelező biztosításunk szerződését, annak halála a fordulónapon mindig egy évvel automatikusan meghosszabbodik. A szerződés, illetve a biztosítás érvényességének másik alapfeltétele az esedékes díj folyamatos kiegyenlítése. A díjfizetés elmaradása esetén a biztosító 30 napon belül figyelmeztet, és 60 napig díjfizetés nélkül is vállalja a kockázatot. Ha ez az idő is eredménytelenül telik el, a biztosítás automatikusan megszűnik.