Ki van jelen?

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi

stat

Üdvözöljük az EPSZK.hu blogján

Decembertől már meg lehet venni a következő évi matricákat

Az új év mindig sok új feladattal jár. Megszaporodnak a feladatok a munkahelyen, a családban, az adminisztrációkban, így hát a legtöbb ember minden olyan lehetőséget meg kíván ragadni, amely segítségével az év eleji feladatok korábbra tolhatók, ezáltal a nehéz időszak terhei csökkenthetők. Erre kiváló lehetőséget biztosít a NÚSZ, a szervezet ugyanis már decemberben lehetővé teszi a következő év e-matrica megvásárlását. 

 

Miért is jó?

A következő év e-matricáját több szempontból is bölcsebb dolog már az tárgyév előtti decemberben megvásárolni, s erre igényt is formál a lakosság. Ki ne tudná, hogy az újév kezdetével számos adminisztratív feladat zuhan a nyakunkba, így érdemes minél több év eleji terhet levenni vállunkról, és azokat mihamarabb elintézni.

Az elsődleges szempont a decemberi matricavásárlás mellett az, hogy ezáltal megnyugtathatjuk magunkat, hogy biztosan nem fog januárban kimenni a fejünkből, így elkerülhetjük azt a kínos szituációt, hogy az utolsó pillanatra halasztjuk el a vásárlást, így megspórolhatjuk a kapkodást. Amennyiben ugyanis januárban elfelejtjük megejteni a vásárlást, akkor bizony jogosulatlan autópálya használókká válunk, ami után igen komoly bírságra számíthatunk.

Azoknak is érdemes már előre megvásárolni a matricát, akiknek a 2017-es költségvetésükből megmaradt egy ekkora összeg, így a következő évre tehermentesíti ez alól magát; valamint azon cégeknek is megéri az elővétel, akik még az idei pénzállományból kívánnak költeni. Amennyiben szükségszerű, akár több matricát is meg lehet vásárolni egyszerre. Ha több autóval rendelkezünk, ha párunknak, szüleinknek, gyermekeinknek az utójára is meg kívánjuk venni egyúttal a matricát, akkor nem kell több tranzakciót lebonyolítani, intézzük el egy kalap alatt! A flottával rendelkező vásárlóknak is egyszerű a dolguk, ők is vásárolhatnak egyszerre akár tíz azonos típusú matricát.

Ezek az elővételben megvásárolt e-matricák a következő év januárjának első napjától lesznek érvényesek.

Nem szeretnénk büntetést kapni? Erre figyeljünk!

A decemberi matrica elővásárlás tehát igen hasznos, azonban tévhit az, hogy ezzel egy hónappal meghosszabbíthatjuk az éves matricánk életét. Nem lesz ugyanis használható már decemberben, függetlenül attól, hogy mikor vásároltuk meg, a tárgyév éves matricája mindig minden esetben a meghatározott időpontban válik érvényessé, és a meghatározott időpontban válik érvénytelenné.

Azt sem szabad elfeledni, hogy a rendszer hibázhat, mégpedig nem csupán online vásárlás esetén, de a benzinkúton történő vásárlás esetében is. Előfordulhat, hogy megadtuk a kellő adatokat, kifizettük a matrica árát, mégis levél érkezett jogosulatlan úthasználatért, s a pénzbírságot követelik. Éppen ezért különösen fontos, hogy a tranzakció után mindenképpen várjuk meg a visszaigazoló e-mailt, mielőtt felhajtanánk az autópályára. Amennyiben nem kaptuk meg az e-mailt, mindenképpen fel kell hívnunk az ügyfélszolgálatot, akik majd orvosolják a problémát. Ezt semmiképpen nem lehet kikerülni, hiszen amennyiben azért nem kaptunk visszaigazoló e-mailt, mert a rendszer nem dolgozta fel a tranzakciónkat, és ennek ellenére felhajtunk az autópályára, akkor mi jogosulatlan úthasználóknak minősülünk, így nagy valószínűség szerint bírságot szabnak ránk, amely a vásárlót terheli, tehát a cég semmiféle felelősséget nem vállal.

Így vásároljunk

Túl sok újdonsággal nem tudunk szolgálni. Amennyiben decemberben szeretnénk lebonyolítani a vásárlást, csupán annyi a teendőnk, hogy csatlakozunk az internethez, ahol aztán kiválasztjuk a számunkra megfelelő matricát, és megadjuk a járművünk díjkategóriáját, rendszámát. A vásárlás lezárásaképp kifizetjük a matrica árát, majd megvárjuk a visszaigazoló e-mailt. Amennyiben interneten zajlik az elővétel, természetesen csak bakkártyával tudunk fizetni. Ez megvalósulhat BORGUN vagy OTP Bank bankkártyás fizetéssel is egyaránt, de akár át is utalhatjuk az általunk kiválasztott matrica árát, amely esetben nem számít, hogy mely magyarországi banknál van lakossági folyószámlánk, munkaidőben ugyanis akár öt perc is lehet csupán az átfutási idő.

A visszaigazoló e-mailben feltűntetett adatokat nem vagyunk kötelesek kinyomtatni és magunknál tartani, arra azonban figyeljünk, hogy még véletlenül se töröljük ki a beérkező üzenetek közül, hiszen bármilyen hiba esetében ezt visszakereshetjük, és leigazolhatjuk a sikeres tranzakciót az e-mail felmutatásával. Amennyiben a matrica megvásárlásakor bejelöljük, hogy igénylünk számlát, és pontosan megadjuk a számlázási címünket, akkor a visszaigazoló e-mail mellé megkapjuk a számlát is.